Ansietat i estrès

Què és l’ansietat?

L’ansietat és una emoció que tots hem experimentat alguna vegada en forma de nervis, preocupació, estrès i por. Tot i que el terme prové del llatí i significa angoixa, l’ansietat és una resposta fisiològica d’alarma davant d’una situació considerada amenaçadora que prepara l’individu per fugir, escapar o lluitar. Una resposta adaptativa que ajuda els organismes vius a sobreviure. Per això, l’ansietat serveix, en general, per preparar-nos per reaccionar davant d’alguna cosa o per afrontar una situació.

Existeix un nivell d’ansietat que es considera normal o fins i tot útil i que permet millorar el rendiment en una activitat determinada. Malgrat això, quan el nivell d’ansietat sobrepassa certs límits o apareix de manera innecessària en situacions no apropiades, acaba causant problemes en el transcurs d’aquesta activitat. En aquest cas, es parla de trastorns d’ansietat.

Símptomes de l’ansietat

Quan una persona afirma que pateix ansietat, generalment es refereix al fet que identifica canvis físics, de pensament i de comportament. Alguns dels símptomes físics que produeix l’ansietat són, entre d’altres:

 • Dificultat per respirar
 • Mareig
 • Sequedat de boca
 • Palpitacions
 • Tremolors
 • Tensió muscular
 • Mals de cap
 • Sudoració sense calor

A més, quan una persona pateix ansietat, els seus pensaments solen ser negatius i el seu comportament pot veure’s alterat, de manera que se senti més inquieta de l’habitual i, fins i tot, eviti certes situacions o llocs.

Trastorns d’ansietat

Els trastorns d’ansietat poden afectar qualsevol persona, independentment del sexe, l’edat o la classe social. Cada persona viu l’ansietat de manera diferent i pot presentar símptomes diferents. Hi ha una gran varietat de trastorns d’ansietat; alguns dels més freqüents són:

 • Atacs de pànic
 • Fòbies (agorafòbia, fòbia social, claustrofòbia, etc.)
 • Trastorn obsessivocompulsiu
 • Trastorn d’ansietat generalitzada
 • Estrès posttraumàtic

Com cal tractar l’ansietat?

La majoria dels trastorns d’ansietat milloren amb el tractament adequat. Deixar que la situació millori per si sola no sempre donarà bon resultat; en la majoria de casos cal rebre un tractament de l’ansietat per part d’un professional especialitzat.

Per a les persones que pateixen ansietat, el tractament psicològic és la principal eina que els permet millorar i superar aquestes limitacions. Cal tenir en compte que a vegades serà necessari el tractament addicional amb fàrmacs (antidepressius i ansiolítics) com a suport al tractament psicològic principal.

La manera de tractar el trastorn és mitjançant una intervenció individual, en què s’apliquen les estratègies psicològiques més eficaces segons la situació personal de cada pacient. Es revisen les vivències, els pensaments i les pors sobre la pròpia ansietat, mitjançant els recursos específics de la teràpia i tenint en compte les pròpies fortaleses del pacient.

D’aquesta manera, la persona que pateix ansietat aprendrà a regular-la gràcies a l’acompanyament adequat de la psicòloga especialitzada, mitjançant el tractament efectiu dels símptomes, fins a arribar a l’origen de l’ansietat. L’objectiu és que pugui tornar a gaudir de la vida i sigui capaç de prevenir futures recaigudes.