Coronavirus (COVID-19). És segur per als nens tornar a l’escola?

Per 02/09/2020 Octubre 7th, 2020 Temes de psicologia infanto-junevil

Els nens poden anar a l’escola durant la pandèmia?

Pares i cuidadors es plantegen si és segur o no que els seus fills vagin a l’escola durant la pandèmia de coronavirus. Cal tenir en compte moltes coses: les seves necessitats relacionades amb la feina, l’educació i la cura dels fills, els avantatges de l’aprenentatge presencial, i la salut i la seguretat de la família.

Els nens petits i els nens amb necessitats especials aprenen millor a l’escola. Els nens de secundària i de batxillerat poden ser més capaços de beneficiar-se de l’ensenyament a distància.

Què diuen els experts?

 Els experts en salut afirmen que, per als nens, anar a l’escola és millor per a la seva salut física, mental, social i emocional. Tant els experts com els directors dels centres escolars i els professors estan fent molts esforços per trobar la manera d’ajudar a prevenir la propagació del coronavirus.

Poden limitar l’aforament de les classes, escalonar els horaris o optar per l’aprenentatge en línia. Els que optin pel presencial poden exigir que tant els nens com els professors portin mascareta, mantinguin la distància social i segueixin altres precaucions.

És probable que el meu fill es contagiï de coronavirus a l’escola?

Un nen té menys probabilitats de contagiar-se que un adult. I, si ho fa, té menys probabilitats de presentar símptomes i de posar-se molt malalt. Alguns nens desenvolupen la síndrome inflamatòria multisistèmica després de contagiar-se de coronavirus, però és una afecció molt poc freqüent.

I si el meu fill o un altre membre de la meva família pertany a un grup de risc?

És possible que algunes persones emmalalteixin molt si es contagien de coronavirus, sobretot persones amb problemes de salut com ara asma, diabetis o sistemes immunitaris debilitats, així com persones més grans de 65 anys. D’altra banda, els nadons menors de 12 mesos emmalalteixen més que els nens més grans.

Si el teu fill té un problema de salut crònic o viu amb una persona de risc, hauràs de tenir en compte el perill que porti gèrmens de l’escola a casa. Moltes famílies en aquesta situació opten per l’aprenentatge a distància. El metge del teu fill et pot ajudar a prendre aquesta decisió.

El col·legi del meu fill seguirà totes les mesures de seguretat relacionades amb el coronavirus?

Pregunta al col·legi les precaucions que pensen prendre, com per exemple:

  • Neteja i desinfecció. Els centres han de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries pel que fa a neteja i desinfecció de les zones comunes.
  • Cribratge i monitoratge. Els centres han d’estar pendents cada dia de si els alumnes presenten símptomes. Es pot prendre la temperatura i comprovar si hi ha símptomes. Si es detecta algun malalt, cal iniciar un procés d’aïllament, comunicar amb qui s’ha relacionat i enviar-lo a casa.
  • Mascareta. Tots els adults han de portar mascareta, així com els alumnes de secundària i de batxillerat. Els alumnes de preescolar i primària també han de portar-la si són capaços d’evitar tocar-se la cara.
  • Rentat de mans. Tant els alumnes com el personal del centre han de rentar-se les mans amb aigua i sabó amb freqüència. També poden fer servir gel desinfectant.
  • Distància social (o física). Tant els alumnes com el personal han de mantenir entre ells una distància mínima de 2 metres sempre que sigui possible. A l’aula, caldrà separar els pupitres entre 1 i 2 metres.
  • Classes reduïdes. Alguns centres poden limitar el nombre d’alumnes per aula, escalonar els horaris o fer una combinació de classes presencials i classes en línia. També es poden formar cohorts: grups d’alumnes i professors que romanen junts tota la jornada escolar.
  • Classes a l’exterior. Fer classes i activitats a l’exterior el màxim possible.
  • Menjar a l’aula. Fer que els alumnes mengin dins les aules en comptes de fer-ho al menjador.

Seguir aquestes pràctiques reduirà les probabilitats que el coronavirus es propagui als centres. Tot i així, les escoles haurien de tenir preparat un pla per si hi ha contagis, com ara l’aprenentatge a distància a temps complet.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies