Com crear una llar que fomenti la lectura

Per 12/08/2020 Octubre 7th, 2020 Temes de psicologia infanto-junevil

Tenir la casa plena de materials de lectura és una bona manera d’ajudar els nens a convertir-se en lectors àvids.

Disposa d’una selecció variada de materials de lectura

Llibres de cartró o amb diverses textures per als nadons; llibres que contenen les lletres de l’abecedari, rimes i il·lustracions per als nens de preescolar; llibres de ficció, no-ficció i poesia per als nens de primària…

A més, també poden gaudir de revistes, audiollibres, diaris, còmics, jocs d’inici a la lectura i a l’abecedari en ordinadors o tauletes, llibres electrònics, etc.

Els nens poden entendre relats que potser no són capaços de llegir per si mateixos. En aquest cas, és una bona idea llegir junts. Ells poden observar les il·lustracions i fer preguntes mentre van seguint el que tu els llegeixes.

Procura tenir el material de lectura a mà

Guarda els llibres amb altres joguines per facilitar que els teus fills petits els trobin. Els llibres de plàstic fins i tot es poden ficar a la banyera amb ells. Posa també diversos llibres a prop dels sofàs, on la família sol escarxofar-se, perquè els puguin llegir després de dinar o de fer la migdiada.

Per als nens més grans, guarda els llibres en prestatges que estiguin al seu abast, o bé en un cistell, als seus llocs preferits de la casa.

Crea un lloc especial i agradable per llegir

  • Crea un racó acollidor per a la lectura i anima els teus fills a fer-lo servir establint un període de “temps per llegir” cada dia.
  • Assegura’t que les àrees de lectura estan ben il·luminades.
  • Canvia els materials sovint; afegeix llibres adequats per a cada estació de l’any, renova les revistes i inclou llibres sobre temes que interessin als teus fills o que estiguin estudiant a l’escola.
  • Decora el racó amb manualitats o escrits dels teus fills.
  • Col·loca un reproductor de CD a prop perquè puguin escoltar audiollibres.

 

Estimula la creativitat

Anima els teus fills a fabricar els seus propis llibres, pòsters o collages i a decorar-los amb dibuixos i escrits. Als nens els encanta llegir coses que han escrit pel seu compte i compartir les seves creacions amb els seus familiars i amics. Demana’ls que representin el que han escrit fent teatre.

Crea una bona atmosfera per a la lectura

  • Limita el temps que els teus fills passen davant de pantalles (televisor, ordinador, tauleta, telèfon i videojocs) per assegurar-te que disposen de temps per llegir.
  • Converteix la lectura en una activitat familiar. Assegura’t de donar un bon exemple als teus fills llegint tu mateix i de passar temps junts mentre cada un llegeix el seu propi llibre (encara que sigui electrònic).
  • Ofereix-te a llegir als teus fills llibres en veu alta o demana’ls que et llegeixin pàgines de les seves revistes o llibres preferits. Converteix en un hàbit el fet de seure junts arraulits al sofà al voltant d’un llibre.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies