
Si el teu fill acaba de ser diagnosticat amb autisme, tens moltes coses per aprendre. Et trobaràs amb expressions com “intervenció precoç” i “suport conductual positiu”, i és normal que et sentis superat per la situació.
No et preocupis, no estàs sol. Hi ha molts pares que ja han recorregut aquest camí i hi ha molts recursos i serveis de suport disponibles.
A continuació tens alguns consells.
Aprèn sobre les necessitats del teu fill
Els nens amb autisme poden tenir retards en el llenguatge o problemes per comunicar-se amb els altres, així com conductes estranyes o repetitives i problemes d’aprenentatge. Alguns pateixen altres afeccions, com ara crisis convulsives, problemes gastrointestinals i dificultats per dormir.
No hi ha dos nens autistes iguals, de manera que pregunta als metges o terapeutes del teu fill sobre totes les opcions de tractament disponibles i explica’ls el que et preocupa.
Informa’t bé sobre els serveis educatius disponibles
Hi ha serveis educatius que ofereixen suport addicional per ajudar els nens amb autisme a assolir fites evolutives, com ara millorar el seu llenguatge i comunicació, establir contacte ocular, interactuar amb reciprocitat o respondre als altres amb gestos o llenguatge. Alguns d’aquests serveis ofereixen aprendre amb l’ajuda de terapeutes a casa, d’altres a l’escola bressol, d’altres en centres, etc.
Uneix-te a grups o organitza reunions de nens perquè juguin junts
A mesura que el teu fill vagi creixent, busca-li oportunitats perquè pugui socialitzar amb altres nens de la seva mateixa edat i posar en pràctica les habilitats que hagi après a teràpia. Organitzar trobades amb altres nens i pares és una valuosa ocasió d’aprenentatge social per a ells.
També els pots inscriure a classes d’aprenentatge d’habilitats especials, que són impartides per un terapeuta o psicòleg i estan pensades específicament per a nens que necessiten ajuda addicional per relacionar-se amb els altres.
Busca suport quan ho necessitis
Viure amb un nen petit que té autisme pot ser difícil. Per això, és important que t’agafis moments de descans i que busquis suport quan ho necessitis, des de demanar ajuda a un altre membre de la família en les tasques de la llar fins a contractar un cuidador per al teu fill. Dedicar-te temps a tu mateix t’ajudarà a recarregar les piles i estar ple d’energia quan estiguis amb el teu fill.

Young boy playing with blocks analyzed by school therapist