Joguines intel·ligents per a cada edat

Per 11/04/2020 Octubre 14th, 2020 Temes de psicologia infanto-junevil

Quan veus la cara de concentració que fa un nen en intentar encaixar un bloc en un forat quadrat o agafar una pilota a l’aire, t’adones que jugar no és només un entreteniment: és una tasca seriosa.

Les joguines entretenen i eduquen al mateix temps, i no totes són iguals.

Nadons

Durant el primer any de vida, el joc es limita a l’exploració. Els nadons utilitzen els cinc sentits per comprendre el món tan nou i interessant que els envolta. En gran part, el joc consisteix a “assaborir” l’objecte o posar-se’l a la boca, agitar-lo, colpejar-lo o deixar-lo caure.

Quan el nadó desenvolupa noves aptituds motrius, el joc és més coordinat i complex. Als 4 mesos comencen a agafar objectes, com un sonall; als 6 o 7 mesos poden passar-se l’objecte d’una mà a l’altra; i cap als 9 mesos comencen a desenvolupar una prensió de pinça que els permet recollir objectes petits. Durant aquesta etapa, el joc és en general una activitat solitària, fins al final del primer any de vida, quan és comú que juguin amb altres nadons.

A partir d’aquí, la interacció amb els altres es torna molt important, però tu segueixes sent el seu “amic” preferit. Les teves interaccions amb ells els ajuden a aprendre l’idioma, comprendre la manera en què les coses es relacionen unes amb altres dins de l’entorn i saber quin gust, olor, so i tacte tenen.

Joguines intel·ligents per a nadons

 • Mòbils musicals. Els objectes en moviment sobre el bressol del nadó estimulen la seva vista i desenvolupen la seva capacitat d’atenció.
 • Miralls. Al principi, el nadó estarà fascinat pel canvi d’expressions de la seva cara en mirar-se al mirall; amb el pas el temps, però, s’adonarà que es tracta del seu propi reflex. A partir d’aquí desenvoluparà més autoconsciència i impulsarà descobriments sobre si mateix i el seu cos.
 • Con d’anelles. Al principi, el nadó simplement agafarà i mossegarà les anelles, però més endavant practicarà aptituds motrius, provant de col·locar les anelles de diverses mides i colors al con.
 • Joguines d’arrossegar i empènyer. Són aptes per practicar l’equilibri i el desenvolupament dels músculs grossos que li permetran caminar, córrer i grimpar més endavant. A partir dels dos anys els farà servir per controlar la seva velocitat.

Nens d’1 a 3 anys

Els nens d’1 a 3 anys són més conscients de la funció dels objectes. Poden apilar blocs, balbucejar en un telèfon o fer sonar la sirena d’un camió de bombers de joguina. També comencen a diferenciar els colors i les formes.

A aquesta edat apareix el concepte de jugar a ser una altra persona. Als dos anys la majoria poden llançar una pilota, dibuixar gargots i fer torres de blocs. I als tres anys poden resoldre trencaclosques simples i pedalejar un tricicle.

Joguines intel·ligents per a nens que ja caminen

 • Pilotes. Fer botar, rodar, agafar o llançar una pilota estimula les aptituds motrius grosses, la coordinació entre la vista i les mans i la destresa.
 • Joguines de peces amb formes. Els trencaclosques o els blocs que encaixen els uns amb els altres i els recipients amb forats de diverses mides ajuden al desenvolupament de la coordinació entre la vista i les mans i de les aptituds per resoldre problemes.
 • Joguines mecàniques. Les joguines o les caixes que s’obren automàticament o que contenen botons o palanques ajuden a millorar les aptituds motrius fines i de solució de problemes i ensenyen la relació causa-efecte.
 • Joguines per a jocs de rols. Cuines, estris mèdics i pals de golf els ajuden a comprendre la manera en què funciona el món imitant el que fan els adults. Les nines i els animals de peluix els permeten ser una altra persona o objecte i fomenten el seu desenvolupament social i emocional ensenyant-los a expressar les seves emocions.

Nens de preescolar

A aquesta edat, els nens utilitzen les joguines i altres objectes amb la funció per a la qual han estat dissenyats i els adjudiquen moltes altres possibilitats: una manta col·locada sobre una taula es converteix en un amagatall secret.

Per als nens de preescolar, el món esdevé un lloc màgic sense límits, i ells són els amos i senyors de tot. Poden pensar que tenen poders màgics, lluitar contra monstres i convertir-se en princeses o fades. En general, et portaran a un món de fantasia on hauràs de complir algun rol. També és en aquesta etapa quan solen aparèixer els amics imaginaris, cosa que els ajuda a gestionar les seves pors, ansietats i esperances.

Joguines intel·ligents per a nens de preescolar

 • Treballs artístics i manualitats. Activitats com dibuixar els membres de la família i utilitzar tisores per tallar augmenten la coordinació, la creativitat i l’autoestima.
 • Blocs i elements per construir. Construir torres, vehicles i animals a partir d’elements simples de construcció estimula la seva imaginació, les seves aptituds de solució de problemes i la seva coordinació entre la vista i les mans.
 • Trencaclosques. Els ajuden a augmentar la coordinació i la destresa i a comprendre les relacions espacials i el pensament lògic.

Nens més grans

Els nens de primària comprenen el món que els envolta i comencen a mostrar els seus talents i interessos, com ara la lectura o la música. També comencen a dominar aptituds que abans eren un repte i a perfeccionar la seva capacitat física i les aptituds motrius fines i grosses, com quan aprenen a anar en bicicleta o en patinet.

La relació amb els seus amics guanya importància i és possible que estiguin més interessats a jugar amb els seus companys que amb tu, però recorda que segueixes sent el seu company de jocs més important, de manera que has de trobar temps per jugar amb ells.

Joguines intel·ligents per a nens més grans

 • Saltar a corda. Quan juguen amb amics, aprenen a fer torns i a portar-se bé, mentre que els salts i la coordinació necessària encoratgen el seu desenvolupament motriu gros.
 • Cartes i jocs de taula. Els ensenyen estratègia, torns i justícia. Anima’ls a cooperar i ajuda’ls a aprendre a controlar les emocions que els sorgeixen quan guanyen i perden.
 • Instruments musicals. Aprendre a tocar un instrument millora la seva capacitat de parar atenció i les seves aptituds motrius fines.
 • Joguines de ciència. Els jocs de química, els telescopis i altres jocs que promouen la descoberta i la solució de problemes els ajuden a millorar la seva capacitat en matemàtiques i ciència i desenvolupen la seva imaginació.

La joguina perfecte: tu

És cert que els nens poden jugar sols (i ho han de fer), però no subestimis el teu paper. Tu ets qui li facilites les joguines i l’encoratges a imitar-te. I quan seguis al seu costat mentre pinta, dibuixa o llegeix, li estàs donant l’atenció que necessita per enfortir la seva autoestima i sentir-se estimat i segur.

Les joguines són les eines que els ajuden a desenvolupar-se, però els pares són els que alimenten aquest creixement.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies