Portar el teu fill a un terapeuta

Per 03/07/2019 Octubre 1st, 2019 Temes de psicologia infanto-junevil

Què és la teràpia?

Molts nens i adolescents tenen problemes que afecten la manera com se senten, actuen i aprenen. La teràpia és un tipus de tractament d’aquests problemes, una manera que el teu fill rebi l’ajuda que necessita.

A teràpia, els nens parlen i aprenen com afrontar i solucionar els seus problemes per tal de trobar-se millor i comportar-se millor.

En quin tipus de problemes ajuden els terapeutes?

Els terapeutes s’han format per ajudar nens i adolescents amb tota mena de problemes.

  • Moments i situacions difícils: problemes familiars, problemes escolars, assetjament o bullying, problemes de salut.
  • Sentiments: tristesa, ira, estrès i preocupació, autoestima baixa.
  • Trastorns: TDAH, depressió, TOC i ansietat, trastorns de l’alimentació, autolesions, trastorns relacionats amb el mal comportament, trastorns relacionats amb un trauma.

Per què necessiten teràpia els nens i els adolescents?

Els nens i els adolescents necessiten anar a teràpia quan tenen problemes que no poden afrontar per si sols o necessiten ajuda quan els problemes afecten la manera com se senten, rendeixen i es comporten.

Com funciona la teràpia?

A teràpia, els nens aprenen parlant i fent coses diverses. Amb els nens més petits, pot ser dibuixar, jugar i parlar. Amb nens més grans i adolescents, els terapeutes comparteixen activitats i idees centrades en aprendre les habilitats que necessiten els seus pacients. Parlen sobre els seus sentiments i resolen problemes.

Els terapeutes elogien i donen suport als nens mentre aprenen, i els ensenyen a creure en ells mateixos, a trobar els seus punts forts i a construir sentiments positius, com la confiança en un mateix, la valentia i l’esperança.

El terapeuta es pot reunir amb el nen i els seus pares a la vegada o atendre el nen tot sol, en funció de la seva edat. També es pot reunir només amb un pare o amb tots dos per donar consells o idees sobre com ajudar el nen a casa.

Què passa a la teràpia?

Al principi, el terapeuta es reunirà amb tu i amb el teu fill per parlar, fer-vos preguntes i escoltar, a fi d’aprendre més coses sobre el teu fill i el problema que presenta. A partir d’aquí, us indicarà com us pot ajudar.

Arribat aquest punt, el teu fill anirà a més visites, en les quals farà el següent:

  • Quan els nens expressen els seus sentiments amb paraules, en lloc de fer-ho amb accions, poden actuar de la millor manera possible. Quan algú els escolta i sap com se senten, estan més preparats per aprendre.
  • Fer activitats.Els terapeutes fan servir activitats per ensenyar sobre els sentiments i les habilitats per afrontar-los. Els poden fer dibuixar o jugar com a formes d’aprenentatge i ensenyar la tècnica de relaxació anomenada mindfulness i la respiració profunda com a maneres de reduir l’estrès.
  • Practicar habilitats noves.Els terapeutes ajuden els nens a practicar el que aprenen. Poden jugar a jocs en què cal esperar torn, utilitzar l’autocontrol, tenir paciència, seguir instruccions, escoltar, compartir, tornar a intentar-ho o afrontar el fet de perdre.
  • Resoldre problemes.Quan es tracta de nens grans i adolescents, els terapeutes pregunten com els afecten els problemes a casa i a l’escola, i parlen sobre com resoldre aquests problemes.

Durant quant de temps van a teràpia els nens?

La durada de la teràpia és una cosa que depèn dels objectius que tingueu tu i el terapeuta del teu fill. La majoria de les vegades, el terapeuta voldrà veure el teu fill un cop a la setmana durant diversos mesos.

Com poden ajudar els pares?

Pots fer coses per ajudar el teu fill a treure el màxim profit d’anar a teràpia. Aquestes en són algunes:

  • Trobar un terapeuta amb qui tu i el teu fill us sentiu còmodes.L’equip mèdic que atén el teu fill us pot ajudar a trobar un bon professional.
  • Portar el teu fill a totes les visites.Canviar requereix temps. Per aprendre habilitats noves i saber fer-les servir cal assistir a un bon nombre de visites.
  • Reunir-te amb el terapeuta del teu fill.Pregunta-li què has de fer quan el teu fill presenti problemes a casa i com ajudar-lo a fer les coses bé.
  • Passar temps amb el teu fill.Jugar, cuinar, llegir o riure junts. Fer-ho cada dia, encara que només sigui durant pocs minuts.
  • Educar el teu fill amb paciència i amabilitat.Utilitza paraules agradables, fins i tot quan el corregeixis. Mostra-li que l’estimes. Elogia’l quan ho estigui fent bé o s’estigui esforçant molt.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies