Com ensenyar els fills a fer servir les xarxes socials de manera intel·ligent

La majoria dels adolescents tenen un perfil en alguna xarxa social, i molts el visiten cada dia. Les xarxes socials tenen molts avantatges, però també molts riscos i elements que cal evitar.

Avantatges de les xarxes socials

Les xarxes socials poden ajudar els teus fills a:

  • Mantenir-se connectats amb amics i familiars
  • Participar en campanyes o organitzacions benèfiques
  • Millorar la seva creativitat compartint idees, música i art
  • Conèixer i interactuar amb altres persones que comparteixen interessos similars
  • Comunicar-se amb educadors i companys

Desavantatges de les xarxes socials

L’altra cara de les xarxes socials és que poden fomentar el ciberassetjament i activitats dubtoses. Sense voler, els teus fills poden compartir a Internet més informació de la que haurien de compartir.

La majoria dels adolescents:

  • Publiquen fotos d’ells mateixos o fan servir els seus noms reals als seus perfils
  • Revelen les seves dates de naixement i interessos
  • Publiquen el nom de la seva escola i la ciutat on viuen, cosa que pot fer que siguin blancs fàcils per als assetjadors virtuals

De fet, molts adolescents diuen que:

  • Els ha contactat per Internet algú que no coneixien d’una manera que els ha espantat o incomodat
  • Han rebut publicitat per Internet que era inadequada per a la seva edat
  • Han mentit sobre la seva edat per accedir a llocs web determinats

Preocupacions i conseqüències

A més de problemes com el ciberassetjament, els adolescents també estan exposats a la possibilitat d’una trobada física amb la persona equivocada. Moltes aplicacions noves revelen automàticament la ubicació de la persona amb qui parlen quan les fan servir, i això els pot dir exactament on trobar-la.

D’altra banda, les fotos, els vídeos i els comentaris generalment no es poden retirar un cop publicats. Fins i tot quan pensen que han eliminat alguna cosa, pot ser impossible esborrar-ho d’Internet completament.

Publicar una foto inadequada pot danyar la reputació d’algú i causar-li problemes anys més tard, com quan es verifiquen els antecedents d’una persona. I enviar un text mesquí, encara que sigui una broma, pot ser molt dolorós i fins i tot prendre’s com una amenaça.

Finalment, passar massa temps a les xarxes socials també pot ser descoratjador. Veure quants amics tenen altres persones i fotos de com de bé s’ho passen pot fer que els teus fills se sentin malament amb ells mateixos o que no estiguin a l’altura dels seus companys.

Què poden fer els pares?

És important estar al corrent del que els teus fills fan a Internet, però xafardejar pot danyar la confiança que heu construït junts. La clau és mantenir-te involucrat de manera que entenguin que respectes la seva privacitat, però que vols assegurar-te que no corren riscos.

Recalca als teus fills la importància de fer el següent:

  • Ser amables. Deixa’ls clar que esperes que tractin els altres amb respecte i que mai no publiquin missatges mesquins o vergonyosos. Demana’ls també que t’avisin de qualsevol missatge d’assetjament que publiquin altres persones.
  • Pensar-s’ho dues vegades abans de prémer “intro”. Recorda’ls que el que publiquen es pot utilitzar en contra seu. Per exemple, dir al món que estan de vacances o publicar l’adreça de casa dona a possibles lladres l’oportunitat d’atacar. També han d’evitar publicar ubicacions específiques de festes o esdeveniments, així com números de telèfon.
  • Utilitzar la configuració de privacitat. La configuració de privacitat és important. Revisa-la amb els teus fills per assegurar-te que l’entenen. Recorda’ls també que mai no han de compartir les seves contrasenyes amb ningú, ni tan sols amb la seva parella o millor amic.
  • No acceptar invitacions d’amistat de desconeguts. “Si no coneixes aquesta persona, no l’acceptis”. És una regla d’or simple i segura.

Feu un contracte

Considera signar un “acord de xarxes socials” amb els teus fills, en què ells acorden protegir la seva pròpia privacitat, considerar la seva reputació i no divulgar informació personal, així com no fer servir la tecnologia per fer mal a ningú.

Alhora, tu et compromets a respectar la seva privacitat i a esforçar-te per formar part del món de les xarxes socials, cosa que significa que pots ser el seu amic en línia i veure què publica, però no publicar comentaris, per exemple, sobre com de desordenada té l’habitació.

Recorda: donar bon exemple a través del teu propi comportament a les xarxes pot contribuir en gran mesura a fer que els teus fills les facin servir de manera segura.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies