Com explicar als infants els motius de l’aïllament pel coronavirus

És important parlar amb els infants sobre el que està succeint respecte al coronavirus. Els nens detecten quan alguna cosa no va bé, i si no els expliquem què és el coronavirus o l’aïllament, poden recórrer a arguments fantasiosos per compensar la falta d’informació i correm el risc que imaginin escenaris aterradors i distants de la realitat.

Sempre és preferible que donin la informació els adults de referència, tenint en compte l’edat i el grau de maduresa dels infants i que allò que els diguin ha de ser cert.

L’objectiu principal és reduir la seva sensació d’ansietat i calmar-los. Si no sabem com començar la conversa, és millor preguntar què saben ells abans d’abordar el tema directament. No totes les notícies són certes o igual de fiables, així que està bé saber què saben i ensenyar-los a preguntar i a cercar fonts fiables.

És rellevant comentar aquest tipus de situacions amb els nens perquè no s’espantin amb informació falsa i també perquè aprenguin a desenvolupar estratègies que els puguin funcionar en altres situacions. Per exemple, el fet de rentar-se les mans amb aigua i sabó és important per a la COVID-19, però també per a la grip i altres malalties.

Com posar-los en situació:

  • Els explicarem què sabem sobre el coronavirus: el coronavirus provoca infeccions respiratòries en humans, majoritàriament símptomes lleus. Tot i això, algunes persones han mort. Es va descobrir a la Xina al desembre, i des d’aleshores s’ha estès per tot el món.
  • Els explicarem què són l’aïllament i la quarantena: són mètodes que s’utilitzen per contenir o minimitzar les malalties infeccioses reduint-ne la transmissió. La quarantena fa referència a la separació i restricció de moviment d’aquelles persones que han estat potencialment exposades al virus per determinar si estan malaltes o no. L’aïllament es refereix a la separació de les persones diagnosticades de les persones sanes. En definitiva, són una mesura de prevenció tant per no posar-se malalts ells com per no contagiar els altres.
  • Els explicarem quants dies han recomanat els professionals sanitaris que ha de durar la situació i on es quedaran i amb qui.
  • Durant l’explicació es poden posar nerviosos o tenir por i hem de deixar espai per a l’expressió emocional, reconduint les reaccions descontrolades que no els ajudin.
  • Ens mostrarem sempre oberts a resoldre dubtes i compartir reflexions.

Com organitzar el confinament:

La quarantena o l’aïllament poden tenir efectes negatius sobre la salut psicològica de les persones, com ara provocar ansietat o irritabilitat. Hem de ser actius per combatre aquests possibles símptomes.

Hem d’establir unes rutines que proporcionin als infants seguretat i estabilitat en una situació nova i incerta. Aquestes rutines inclouran els diferents àpats del dia, el moment d’higiene personal, espais de joc i oci, moments d’estudi, hores per parlar amb la resta de la família o amb amics i hores de descans. Perquè siguin partícips del procés d’aïllament, podem construir aquesta agenda o calendari conjuntament, amb colors i dibuixos que els estimulin i els ajudin a comprendre tot el que anirà succeint els propers dies.

Han d’entendre que no són vacances, però tampoc podem permetre que la por o l’ansietat s’apoderin d’ells. Mantindrem les rutines programades i establirem alguns moments destinats a reflexionar sobre el que està passant, el que pensen i el que els preocupa.

Com respondre a les seves preguntes:

Què em passarà? Com sabré si tinc el coronavirus?

Recordes aquella grip que vas agafar l’any passat? Doncs els símptomes són semblants. Pots tenir febre, estar molt cansat i tenir tos, potser et fa mal la gola o el cap. Als adults ens passa el mateix. És important que si et trobes malament m’ho expliquis perquè puguem posar-hi remei.

Les persones grans tenen símptomes més greus i han de tenir molta cura, perquè a més poden tenir altres problemes que les facin empitjorar.

De moment no hi ha cap vacuna, però hi ha molts científics treballant perquè puguem curar el virus.

He fet alguna cosa malament? Estic castigat?

No has fet res dolent i això no és cap càstig. Els virus no són culpa teva ni de ningú. Som a casa per recuperar-nos i per no contagiar ningú més. Hem de ser responsables i generosos, i això vol dir no passar el virus a la resta de gent.

Potser has vist que hi ha gent que porta mascareta: també serveix per no contagiar els altres.

Quants dies hauré d’estar a casa? Quan podré sortir a jugar?

És important assegurar-nos que no estem malalts abans de poder sortir de casa. Com a mínim seran dues setmanes, podem posar un calendari i escriure cada dia el que anirem fent. On t’agradaria posar el calendari? També és divertit aprendre a portar una agenda i a complir els objectius diaris. És important diferenciar el temps d’estudi del temps lliure.

Qui em cuidarà? On és la resta de la família?

Tots seguim tenint cura de tu, però aquests dies a casa ens quedarem amb… (qui correspongui). Si vols, podem parlar amb la família un cop al dia per Skype.

Quan podré veure els meus amics?

No podràs veure’ls fins que no sortim de casa, però podem trucar-los per telèfon o fer una videotrucada. També hi ha diversos jocs i videojocs online que pots compartir amb ells encara que no estigueu junts.

Què passarà amb l’escola i amb els meus professors?

De moment no aniràs a l’escola i els teus professors també es quedaran a casa. Aquests dies seguirem fent deures, no et preocupis per quan tornis. Els professors t’explicaran quan fareu els treballs o exàmens. Ara l’important és posar-se bé i no contagiar ningú.

És molt dolent el virus? És perillós?

És perillós si estàs en contacte amb una persona malalta, però és cert que la majoria de vegades els símptomes són lleus, sobretot en els infants. És important que et cuidis per estar sa, i no només ara, sempre. Has de rentar-te les mans amb aigua i sabó després d’anar al bany i sobretot si surts al carrer. Si et trobes malament has d’explicar-ho a un adult i seguir sempre els consells dels metges.

I si mor algú que conec?

Els metges i els professionals sanitaris estan posant molt esforç i hores de feina per impedir que la gent mori per aquest virus. Tot i això, de vegades les persones es posen molt malaltes perquè ja són molt grans o perquè tenen altres malalties i llavors poden morir. Quan algú mor ens posem tristos, i en aquest cas aprendrem junts com superar la tristesa.

 Pautes per als adults que estan en quarantena o aïllament:

  • Sigues actiu i estableix rutines.Les rutines ens transmeten seguretat i ens ajudaran a combatre l’avorriment i els pensaments negatius.
  • Mantingues el contacte social.Poder parlar amb els nostres amics i familiars és fonamental en el nostre dia a dia.
  • Controla els pensaments negatius. Preocupar-se és normal i està bé, però és millor destinar uns minuts al dia per pensar-hi i no donar-hi més voltes.
  • Mira les notícies només un cop al dia.Els mitjans de comunicació donen informació nova constantment, i això pot augmentar la nostra sensació d’ansietat i angoixa. Per tant, és millor mirar les notícies una vegada al dia i de la mateixa font fiable.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies