Consells per a pares que s’estan divorciant

Cada situació i cada família són diferents, però hi ha alguns suggeriments que pots seguir perquè el procés de divorci sigui menys dolorós, especialment per als nens.

Anima els teus fills a compartir els seus sentiments: seu a parlar amb ells perquè et diguin què pensen i com se senten. Limita’t a escoltar, no intentis resoldre problemes ni canviar els seus sentiments. Digue’ls que els seus sentiments són importants i normals i agraeix-los la seva sinceritat.

Mantingues el diàleg obert: estigues preparat per respondre les preguntes o preocupacions que puguin tenir. Mantingues un diàleg constant si ho necessiten, tot i que ja n’hàgiu parlat abans. Si és possible, planifica amb l’altre pare com parlareu sobre aquest tema.

Dona bon exemple: si t’enfrontes a una situació complicada, intenta expressar com et sents (p. ex., trist), deixa’ls clar que és normal sentir-se així de vegades (p. ex., és normal que em senti trist) i explica’ls com afrontaràs el problema (p. ex., quan estic trist m’ajuda dibuixar i jugar amb vosaltres). Els ajudaràs a aprendre a gestionar les seves emocions i reduir els problemes en el futur.

Tranquil·litza’ls davant de la culpa: és possible que els fills se sentin culpables del divorci o pensin que ells l’han provocat, especialment si han sentit els seus pares discutir moltes vegades per ells. Tranquil·litza’ls dient-los que no és així i que es tracta d’un sentiment normal.

Dona’ls temps: l’impacte real d’un divorci en els nens sol ser d’entre 2 i 3 anys. Alguns expressaran els seus sentiments, mentre que d’altres no tindran les paraules per fer-ho. Alguns perdran l’interès en les activitats o baixaran les seves qualificacions a l’escola, mentre que d’altres expressaran les seves emocions durant el joc. És possible que alguns ni tan sols mostrin cap emoció al principi, però que anys més tard tinguin comportaments disruptius o desafiants.

Mantingue’ls aliens als conflictes dels pares: és important no dir mai coses dolentes sobre l’altre pare davant dels teus fills. El factor que més influeix en l’impacte del divorci en els nens és el nivell de conflicte que veuen entre els seus pares. No els facis triar un bàndol ni escoltar comentaris negatius sobre l’altre pare.

Reconeix els fets: no és la teva responsabilitat explicar la conducta de l’altre pare, però si els teus fills fan preguntes intenta respondre de la manera més neutra i sincera possible.

No els utilitzis com a missatgers: encara que resulti temptador, no utilitzis els teus fills com a missatgers per comunicar-te amb l’altre pare ni els preguntis què passa a l’altra casa. Els nens s’ofenen quan senten que els demanes que espiïn.

Estigues preparat per a un nou ajust: les noves relacions dels pares són una de les parts més complexes del procés de divorci i poden requerir un altre període d’ajustament. Mantingues la comunicació oberta, intenta mantenir algunes de les antigues tradicions familiars i assegura’t que els teus fills tinguin temps a soles amb els pares.

Busca ajuda si ho necessites: està bé i és saludable que els fills vegin els seus pares tristos o preocupats, però si les teves emocions són massa intenses és possible que se sentin responsables. Demana l’ajuda d’algun amic o grup que els pugui servir de suport i recorda que tu també t’has de cuidar i buscar el suport necessari quan ho necessitis.

Recorda que l’honestedat, la sensibilitat, l’autocontrol i el temps ajudaran en el procés de recuperació.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies