Criar un fill amb TDAH

Per 26/10/2019 Gener 27th, 2020 Temes de psicologia infanto-junevil

Com afecta el TDAH als nens

El TDAH fa que els nens siguin més distrets, hiperactius i impulsius del que és normal a la seva edat. Els dificulta desenvolupar les habilitats que controlen l’atenció, el comportament, les emocions i l’activitat. Com a resultat, sovint actuen de maneres que als pares els resulta difícil gestionar.

Per exemple, com que són distrets, és possible que els nens amb TDAH:

  • sembli que no escolten
  • tinguin dificultats per parar atenció
  • no segueixin correctament les instruccions
  • necessitin recordatoris per fer les coses
  • demostrin un esforç insuficient a l’escola

Com que són hiperactius, és possible que:

  • saltin o juguin de manera violenta quan és moment de jugar de manera tranquil·la
  • siguin desorganitzats o desordenats
  • es moguin molt i semblin incapaços de quedar-se quiets
  • facin les coses amb presses en lloc de prendre’s el seu temps
  • cometin errors per distraccions

Com que són impulsius, és possible que:

  • interrompin molt a la gent
  • facin coses sense pensar
  • facin coses que no han de fer, encara que sàpiguen que no és correcte
  • tinguin dificultats per esperar, fer torns amb altres o compartir
  • tinguin rampells emocionals, perdin els estreps o no tinguin autocontrol

Al principi, és possible que els pares no s’adonin que aquests comportaments formen part del TDAH. Pot semblar que el nen simplement s’està portant malament. El TDAH pot causar estrès i frustració als pares, i pot ser que sentin que el nen no els respecta, que se sentin avergonyits pel que els altres pensin del comportament del seu fill o que es preguntin si han fet alguna cosa malament. Però per als nens amb TDAH, les habilitats que permeten controlar l’atenció, el comportament i l’activitat no es desenvolupen de manera natural.

Què poden fer els pares

La criança és tan important com qualsevol altra part del tractament del TDAH. La manera en què els pares responguin pot millorar el TDAH o bé empitjorar-lo.

Si al teu fill li han diagnosticat TDAH:

Implica-t’hi. Aprèn tot el possible sobre el TDAH. Segueix el tractament que et recomani el professional del teu fill. Ves a totes les cites de teràpia recomanades. Si el teu fill pren medicaments, dona’ls-hi en el moment en què t’ho recomanin. No canviïs la dosi sense consultar el metge.

Entén de quina manera el TDAH afecta al teu fill. Tots els nens són diferents. Identifica les dificultats que té el teu fill a causa del TDAH. Alguns nens necessiten millorar la seva habilitat de parar atenció i escoltar. Altres necessiten aprendre a calmar-se. Demana al terapeuta del teu fill que et doni consells i t’ensenyi maneres d’ajudar-lo a practicar i millorar.

Concentra’t a ensenyar al teu fill una cosa a la vegada. No intentis treballar en tot al mateix temps. Comença per coses petites. Elogia el teu fill pel seu esforç.

Aplica la disciplina objectivament i amb afecte. Aprèn quins són els millors enfocaments de disciplina per a un nen amb TDAH i quines coses poden empitjorar-lo. Obtén consells del terapeuta del teu fill sobre les maneres de respondre al seu comportament. Pot ser que sigui sensible a les crítiques. La millor manera de corregir el seu comportament és fer-ho de manera encoratjadora i comprensiva en comptes de fer-ho amb càstigs.

Estableix expectatives clares. Abans d’anar a algun lloc, parla amb el teu fill per explicar-li com vols que es comporti. Posa més energia a ensenyar-li què fer en lloc de reaccionar al que no ha de fer.

Parla. No tinguis por de parlar amb el teu fill sobre el TDAH. Ajuda’l a comprendre que no és culpa seva que tingui TDAH i que pot aprendre maneres de millorar els problemes que li causa.

Passeu un temps especial junts cada dia. Busca temps per conversar i fer activitats entretingudes amb el teu fill, encara que només siguin pocs minuts. Dedica-li tota la teva atenció. Elogia els comportaments positius. No l’elogiïs en excés, però fes un comentari quan faci alguna cosa bé. Per exemple, quan esperi el seu torn, digues-li: “Que bé que estàs esperant el teu torn”.

El més important és la teva relació amb el teu fill. Sovint, els nens amb TDAH senten que estan decebent els altres i que estan fent les coses malament. Protegeix la seva autoestima sent pacient, comprensiu i tolerant. Fes-li saber que creus en ell i que veus totes les coses bones que té. Desenvolupa la resiliència mantenint una relació positiva i afectuosa amb ell.

Col·labora amb l’escola del teu fill. Parla amb els mestres per saber si el nen hauria de tenir un programa individualitzat. Reuneix-te amb el seu mestre amb freqüència per saber com li està anant.

Esbrina si tu tens TDAH. Sovint, el TDAH s’hereta. És possible que els pares (o altres parents) dels nens amb TDAH no sàpiguen que també el pateixen. Quan els pares amb TDAH reben un diagnòstic i tractament, això ajuda molt.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies