Els teus fills i l’alcohol

Per més que als pares no els agradi pensar-hi, la veritat és que molts adolescents proven l’alcohol durant els anys d’escola secundària i universitat, molt abans que tinguin l’edat legal per fer-ho. Les investigacions han demostrat que gairebé el 80 % dels nens de secundària han provat l’alcohol.

Encara que aquest fet sigui comú, no és segur ni legal. Per tant, és important començar a parlar sobre l’ús i abús de l’alcohol amb els teus fills a una edat primerenca i seguir parlant del tema a mesura que creixen.

Els efectes de l’abús de l’alcohol

L’alcohol interfereix en la percepció que la persona té de la realitat i la capacitat de prendre bones decisions. Això pot ser particularment perillós per als nens i adolescents que tenen menys experiència en la resolució de problemes i la presa de decisions.

Entre els efectes a curt termini del consum d’alcohol s’inclouen:

  • visió, audició i coordinació distorsionades
  • percepcions i emocions alterades
  • judici deficient, que pot ocasionar accidents, ofegament i altres conductes de risc com el sexe insegur i l’ús de drogues
  • ressaques

Entre els efectes a llarg termini s’inclouen:

  • cirrosi i càncer de fetge
  • malalties estomacals
  • dany al cor i al sistema nerviós central
  • pèrdua de memòria
  • risc d’impotència més elevat
  • risc alt de sobredosi

Parlar amb els teus fills sobre l’alcohol

Molt abans que se’ls presenti l’oportunitat de beure alcohol, pots augmentar les possibilitats que diguin “no”. La infància és un moment d’aprenentatge i descobriment, per la qual cosa és important encoratjar els nens a fer preguntes, fins i tot aquelles que poden ser difícils de respondre.

Nens en edat preescolar:

Tot i que els nens de 3 i 4 anys no estan preparats per conèixer els fets sobre l’alcohol o altres drogues, comencen a desenvolupar les habilitats de presa de decisions i resolució de problemes que necessitaran més endavant. Pots ajudar-los a desenvolupar aquestes habilitats de diverses maneres senzilles.

Per exemple, permet que triïn la seva pròpia roba i que no es preocupin si les peces no conjunten. Això els permetrà saber que creus que són capaços de prendre bones decisions. Assigna’ls tasques senzilles i fes-los saber que la seva ajuda és valuosa. D’altra banda, dona un bon exemple del comportament que vols que ells demostrin.

De 4 a 7 anys:

Els nens d’aquesta edat encara pensen i aprenen principalment per experiència i no tenen una bona comprensió de les coses que succeiran en el futur; per tant, mantingues les discussions sobre l’alcohol en temps present i relaciona-les amb coses que saben i entenen. Per exemple, mirar la televisió amb els teus fills pot oferir l’oportunitat de parlar sobre missatges publicitaris.

Els nens estan interessats en com funcionen els seus cossos, de manera que aquest és un bon moment per parlar sobre com mantenir una bona salut i evitar les substàncies que podrien perjudicar el cos. Parla’ls sobre com l’alcohol afecta la nostra capacitat de veure, escoltar i caminar i com altera la manera en què ens sentim. I que provoca mal alè i mal de cap!

De 8 a 11 anys:

Els últims anys de l’escola primària són un moment crucial en què pots influir en les decisions dels teus fills sobre el consum d’alcohol. Així doncs, és un bon moment per parlar obertament sobre l’alcohol: els efectes i les conseqüències que té a llarg i curt termini, els seus efectes físics i per què és especialment perillós per als cossos en creixement.

En aquesta etapa també reben una forta influència dels seus amics i els seus interessos poden estar determinats pel que pensen els seus companys. Així doncs, ensenya’ls a dir “no” davant la pressió dels seus companys i discutiu sobre la importància de pensar i actuar com a individu.

De 12 a 17 anys:

En arribar a l’adolescència, els teus fills han de conèixer els fets sobre l’alcohol i les seves actituds i creences sobre l’abús de substàncies. Aprofita aquesta etapa per reforçar el que ja els has ensenyat i mantingues oberta la comunicació.

Els adolescents són més propensos a involucrar-se en conductes de risc, i la seva creixent necessitat d’independència pot fer que vulguin desafiar els desitjos o les instruccions dels seus pares, però si fas que el teu fill se senti acceptat i respectat com a individu, augmentes les possibilitats que intenti ser obert amb tu.

Els nens volen ser estimats i acceptats pels seus companys, i necessiten un cert grau de privacitat i confiança. Evita fer massa sermons o amenaces i, en canvi, fes èmfasi en el teu amor i preocupació per ells.

Ensenyar els fills a dir “no”

Ensenya els teus fills diverses maneres d’afrontar les ofertes d’alcohol:

  • Anima’ls a fer preguntes. Si se’ls ofereix una beguda de qualsevol tipus, han de preguntar “Què és?” i “D’on l’has tret?”.
  • Ensenya’ls a dir “no, gràcies” quan la beguda que se’ls ofereix és alcohòlica.
  • Recorda’ls que marxin de les situacions incòmodes. Assegura’t que tinguin diners per al transport o un número de telèfon on et puguin localitzar a tu o a un altre adult responsable.
  • Ensenya’ls a no acceptar mai que algú que ha begut els porti en cotxe. Alguns pares consideren que oferir-se a anar a recollir-los en una situació incòmoda (sense fer preguntes) els anima a ser honestos i a trucar quan necessiten ajuda.

Factors de risc

Les etapes de transició, com l’inici de la pubertat o el divorci dels pares, poden portar els nens a consumir alcohol, de manera que ensenya’ls que, fins i tot en les situacions tristes o estressants, beure alcohol com evasió pot empitjorar les coses.

Els nens que tenen problemes d’autocontrol o una autoestima baixa tenen més probabilitats d’abusar de l’alcohol. És possible que no creguin que poden gestionar els seus problemes i frustracions sense utilitzar alguna cosa per sentir-se millor.

Els nens sense un sentit de connexió amb les seves famílies o que se senten diferents d’alguna manera (aparença, circumstàncies econòmiques, etc.) també poden estar en risc.

Consells generals

Afortunadament, els pares poden fer molt per protegir els seus fills de l’ús i abús de l’alcohol:

  • Sigues un bon model a seguir. Considera de quina manera el consum d’alcohol pot influir en els teus fills. Considera oferir només begudes no alcohòliques en festes i esdeveniments socials per mostrar-los que no necessites beure per divertir-te.
  • Informa’t sobre l’alcohol per ser un millor mestre. Llegeix i recopila informació que puguis compartir amb els teus fills i amb altres pares.
  • Sigues conscient de com pots ajudar a construir l’autoestima dels teus fills. Per exemple, és més probable que se sentin bé amb ells mateixos si destaques les seves fortaleses i reforces positivament els comportaments saludables.
  • Ensenya’ls a gestionar l’estrès de maneres saludables, com buscar l’ajuda d’un adult de confiança o participar en una activitat preferida.

Reconèixer els senyals

Malgrat els teus esforços, és possible que el teu fill consumeixi i abusi de l’alcohol. Com pots saber-ho? Aquí tens alguns senyals d’advertència comuns:

  • canvi sobtat en l’estat d’ànim o l’actitud
  • canvi en l’assistència a l’escola o en el rendiment
  • pèrdua d’interès en l’escola, els esports o altres activitats
  • problemes de disciplina a l’escola
  • distància amb els familiars i amics
  • secretisme
  • associació amb un nou grup d’amics i reticència a presentar-te’ls
  • depressió i dificultats de desenvolupament

És important no arribar a conclusions precipitades basades només en un o dos senyals. L’adolescència és una època de canvis: físics, socials, emocionals i intel·lectuals. Això pot dur a un comportament erràtic i a alteracions en l’humor quan els joves miren de fer front a tots aquests canvis.

Si els teus fills estan consumint alcohol, generalment hi haurà un conjunt d’aquests senyals. Si detectes una sèrie de canvis, busca totes les explicacions possibles parlant amb ells, però no passis per alt la possibilitat de l’abús de substàncies.

Altres consells

  • Intenta estar al corrent d’on van els teus fills.
  • Coneix els pares dels amics dels teus fills.
  • Tingues sempre un número de telèfon on poder comunicar-te amb els teus fills.
  • Fes que es comuniquin regularment quan són fora de casa.

Per als adolescents, especialment els que tenen prou edat per conduir, considera negociar i signar un contracte de comportament que especifiqui de quina manera esperes que es comportin i estableixi les conseqüències de conduir havent begut.

És important mantenir una comunicació oberta i unes expectatives raonables. Ensenya’ls que la llibertat només ve amb la responsabilitat, una lliçó que ha de durar tota la vida.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies